streda 21. augusta 2013

Excel náš každodenný; Pivot 2




Ked už máme v pivotke všetky údaje, ktoré tam chceme mať, ale nepáči sa nám, ako to celé vypadá (prvá časť tu), tak netreba hádzať flintu do žita.
Napríklad tuná je strašne veľa Totalov – zrátava nám údaje za jednotlivých zákazníkov aj za adresy aj konečnú sumu. 

To však nejak veľmi nepotrebujeme a zbytočne to rozbíja tabuľku.
Pravým tlačítkom teda klikneme na jednu z buniek s textom a odfajčkneme Subtotal preč (tú fajku tam necháme len keď si daný total chceme nechať)


Takto pokračujeme pri všetkých tmavo vyznačených  dátach, až kým nemáme tabuľku trochu úhľadnejšiu:

Aby sa nám však dáta zobrazovali v jednom riadku, tak pravým tlačítkom myši klikneme na hrubo vyznačenú bunku a z rolovacieho menu si vyberieme Field Settings:

Preklikneme sa na záložku Layout Print a zvolíme si Show item labels in tabular form. Takto ľa:

 Spravíme tak pri všetkých zadaniach podobne ako sme to robili pri odstraňovaní totalov a máme hotovo :)

Keď už toľko spomínam tie totaly, tak sa vám môže stať, že tabuľka vám nejak divno zrátava a navyše ani nedáva Grand Total = total všetkých totalov. Navyše aj vypadá divne. Napríklad takto:


V takom prípade stačí jednoducho pretiahnuť  heslo množstva (v mojom prápade Order qty) do správneho políčka – čiže do vedľajšieho Values:
Niekedy treba ešte nastaviť spôsob, akým vám hodnoty načítava. Klikneme si priamo na označenie množstva vo Values a vyberieme si Value Field Settings

 

A vyberieme siSUM ak chceme súčet a COUNT ak nám stačí počet:

K pivotkám sa ešte možno vrátim, keď nebude niekomu niečo jasné. Nabudúce asi vyskúšame VLOOKUP. Je to super vec, tak ak ste sa ho doteraz báli, po budúcej časti excelovského okienka už na to nebude dôvod ;)

3 komentáre: